Kulak Çınlaması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması kişiler arasında sıklıkla görülen semptomlarından biridir. Sıklıkla görülmesine ek olarak kişinin yaşamını ve düzenini önemli ölçüde etkileyecek rahatsızlık hissini de beraberinde getirir. Uzun süreli görülen kulak çınlaması kişide fizyolojik olduğu gibi psikolojik anlamda olumsuz etkiler de gösterebilir. Kulak çınlaması genel itibari ile hastalık olarak değil belirti olarak adlandırılır. Kulak çınlaması nedenleri arasında; yaşa bağlı işitme kaybı, işitme sinirinde hasarlar görülmesi, kulak yaralanmaları gibi faktörler ön plana çıkmaktadır.

Kulak çınlaması bazı kişilerde şiddetli olarak kendisini gösterse de çok fazla sessiz olan ortamlarda aslında birçok kişide az da olsa görüldüğü görüşü bulunur. Bu görüşe göre pek çok insanda kulak çınlaması var olsa da bu durum farklı hastalıkların dışa vurumu olarak daha şiddetli hale gelebilmektedir. Kulak çınlaması sağ ve sol kulakta görülebilir. Bu durum “Sağ kulak çınlaması neden olur?” ve “Sol kulak çınlaması neden olur?” sorularını da beraberinde getirir. Kulak çınlamasının fizyolojik etkilerden ziyade psikolojik anlamda daha yoğun etkileri görülmektedir.

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması nedir? Kulak çınlaması yaşayan kişiler tarafından rüzgar uğultusu, su sesi, ıslık sesi gibi farklı seslerle ve uzun süreli olarak kendisini göstermesi sonucu görülen belirtilerdir. Bu sesler bazı anlarda düşük desibelde kendisini gösterdiği gibi yüksek seslerde de açığa çıkabilmektedir. Her iki durumda da kişide ciddi anlamda rahatsızlık hissi yaşattığı bilinir. Kulak çınlaması şikayetine bir çözüm üretilmeyen kişilerde; depresyon, anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşanabilir.

Kulak çınlamasının işitme kaybı ile meydana gelmesi ciddi sorun olduğunun göstergesi olabilir. Bu gibi durumlarda doktora başvuru yapılarak gerekli testlerden geçirilmesi ve tedavi edilmesi gereklidir. Erken tanı konulan kulak çınlamalarının yaşanacak ciddi sağlık sorunlarını önlediği gözlemlenmektedir. Kulak çınlaması nasıl geçer tanısından önce çalışmalara kulak çınlamasına sebep olan etkenler araştırılarak başlanır. Bunun ardından gerekli görüldüğü anda ilaç tedavisi ve psikiyatrik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır.

Kulak Çınlaması Sebepleri Nelerdir?

Kulak çınlamasında sebep olarak görülebilen pek çok sağlık problemi bulunur. Bunlar kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte en çok görülen kulak çınlaması sebepleri ise şu şekilde:

  • İşitme kaybı kulak çınlaması ile belirti gösteren hastalıklardan biridir.
  • Kulak enfeksiyonu da sıklıkla kulak çınlaması ile kendisini göstermektedir.
  • Kulak kanalında tıkanıklık olması
  • Başa ya da boyun kısmına dışarıdan darbe alması ve ciddi yaralanmalar yaşanması durumları kulak çınlaması olarak belirti gösterebilmektedir.
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak kulak çınlaması görülebilmektedir.
  • Kulak yapısında özellikle kemik kısmında görülen değişiklik, zamanla kulakta duyma zorluğu ve çınlama gibi durumları açığa çıkarabilir.
  • Kulak kası spazmı, özellikle iç kulak kaslarında görülen anlık kasılmalar meydana gelmesı da kulak çınlaması olarak kendisini gösterebilir.
  • Kişiye göre değişiklik gösteren kronik rahatsızlık anında da kulak çınlamasının nedenleri arasında bulunur.

Sürekli Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna cevap aramadan önce kulak çınlamasına sebep olan durumlar araştırılmalıdır. Kulak çınlamasının nedenleri tedavi yöntemlerinden hangisinin gerekli olduğunu belirleyecek unsurlardır. Özellikle bu belirtiyi uzun süredir gören kişilerde sürekli kulak çınlaması neden olur konusuna açıklık getirmeye çalışılır. Sürekli görülmesinin yanı sıra sabit olarak bir noktada görülmez, bazı kişilerde sağ kulakta bazı kişilerde ise sol kulakta kendisini göstermektedir.

Sağ kulak çınlaması nasıl geçer ya da sol kulak çınlaması nasıl geçer sorularından yola çıkarak uzman görüşlerine göre; ilk öncelik bu duruma neden olan faktörlerin tespit edilmesidir. Bu adımın ardından uygun tedavi yöntemi ile sonuç elde edilmeye çalışılır.

x

    Bilgi Almak İstiyorum